Konu: Ekonomi

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin bir hayli üstünde kuvvetli geldi. Aralıkta 160 bin kişi olarak beklenen istihdam artışı 256 bine yükseldi. İşsizlik oranı da yüzde 4.2’den yüzde 4.1’e geriledi. Saatlik ücret artışı ise yüzde 3.9 oldu.

➔Verinin güçlü gelmesi istihdam piyasasının sağlamlığını ve ABD ekonomisinin gücünü gösteriyor. Ancak piyasa düşmanı bir veri.

➔Bir kere Fed’in faiz indirimlerinde durmasının ne kadar yerinde bir karar olduğunu gösteriyor.

➔Ayrıca eylül ayındaki yarım puanlık indirimin aşırıya kaçtığının tescili gibi.

18 Eylül’de başlayan süreçte Fed üç toplantıda 1 puan faiz indirimi yaptı. Buna karşılık 10 yıllık tahvil tersine hareket ederek yüzde 3.713’ten yüzde 4.790’a çıktı ve 1 puandan fazla arttı.

FAİZDE %5 YOLCULUĞU

➔Verinin açıklanması ardından bu yıla ait Fed’den beklenen ikinci faiz indirim ihtimali yüzde 60’tan yüzde 20’ye düştü. Tek faiz indiriminin de yüzde 0.25 ile haziranda yapılabileceği tahmin ediliyor.

➔Güçlü gelen tarım dışı istihdam ile tahvil faiz oranları bir yıldan daha uzun zamanın en yükseğine çıktı.

➔30 yıllık ABD tahvili uzun aradan sonra yeniden yüzde 5 sınırını geçerek gün içinde yüzde 5.005 düzeyine kadar yükseldi.

➔Dünyanın temel faizi olarak kabul edilen 10 yıllık ABD tahvili de yüzde 4.790’a kadar yükseldi. Oran 23 Ekim 2023 sonrasının en yükseği. O tarihte 10 yıllıklar 16 sene sonra yüzde 5.021 düzeyini görmüştü.

ABD’de tahvil faizlerinin yüzde 5 sınırını aşabileceği tahminleri yapılıyor. Yüzde 6 düzeyine çıkabileceği de dillendiriliyor ancak şimdilik çok az taraftar bulmuş durumda.

➔Tahvil faizlerini ABD’den başlayarak yükselmesi kendini İngiltere’de, Almanya’da ve Japonya’da gösterdi.

3755537_4c05ba359a250b36e92703c9403e88b6.jpg

20 OCAK’IN ÖNEMİ

➔Tahvil faizlerinde yaygın yükseliş ABD’nin faiz indirim sürecini sekteye uğratabilir.

➔Risksiz getiri oranı olarak hisse senedi fiyatlamalarına baz teşkil ettiğinden yükselen faizler borsaları etkileyebilir.

➔Tahvil piyasasında görülen satış dalgasını hisse senetlerinin izlemesi mümkündür. Nitekim ABD’den başlayarak borsalar da yeni yıla iyi başlayamadı. İlk haftadan genel kayıp yüzde 1.

Hem tahvil piyasasındaki dalganın hem de hisse senetlerindeki yükselişin kesilmesinde 20 Ocak tarihine günlerin kalmasının etkisi büyük.

➔Çünkü önemli beklentiler yaratan, açıklamaları, ekonomik programı ile önemli beklentiler yaratan Trump koltuğa oturacak ve icraatlarına başlayacak. Neyi ne kadar yapabildiği ortaya çıkacak.

➔Açıklamalar üzerinden gidildiğinde enflasyonist politikalar uygulanacağından ilk tepkiyi tahvil piyasası verdi.

DALGAYI YARATAN KORKU

➔Dalgayı yaratan geleceğe ilişkin korku. Aşırı borçlanmadan, enflasyonun düşmemesinden, faizlerin inmemesinden kaynaklanan korku.

➔Ekonomik ve jeopolitik gerilimleri artırmasından, Trump’ın ne yapacağının bilinmemesinden kaynaklı bir korku. Riskin kaynağı da korkunun adı da Trump’ın izleyeceği politikalar.

Bu anlamda Trump’ın seçim kampanyası ve 5 Kasım seçimlerini kazanmasıyla yaşanan piyasa coşkusu yerini piyasa korkusuna bıraktı.

➔Nitekim korku endeksi VIX de 19.54’e çıktı

➔Günler geçtikçe, Trump konuştukça, ABD’nin sadece Çin’e sarmayacağı, Kanada, Meksika, Grönland, Danimarka’yı da içine alan daha geniş bir halkayla dünyayla sorun yaşayacağı anlaşıldı.

Gümrük tarifelerinin artırılması ithal ürün fiyatlarını artırarak dünyada bir enflasyon dalgasına dahi yol açabilir.

➔Üzerine ABD hazinesinin giderek artan borçlanma gereği binince tahvil piyasasında tansiyonun niye bu kadar yükseldiği daha iyi anlaşılıyor.

➔Faizler de bu yeni duruma ayak uyduruyor.

BORSALARA ETKİSİ KAÇINILMAZ

➔Küresel piyasalarda konuşan, yorum yapan, analiz sunanların çoğu artık ABD borsalarının ne kadar pahalı olduğunu anlatıyor.

➔Tahvil piyasasındaki dalgayla birleştiğinde hisse senedi piyasalarında satışlara yol açması pekala mümkündür.

­➔Çünkü tahvil piyasası finansal piyasaların temeli sayılır. Borsalar gibi de değildir, iyi hesap kitap yapar ve çok az yanılır.

➔Bu temelde meydana gelen sarsıntının diğer piyasalara sirayet etmesi de çok doğal.

➔Trump’la dünya her gün yeni sürprizlere, bilinmezliklere ve kaosa gebe gibi görünüyor.

➔Yeni yıl büyük oynaklıkları ile geldi ve böyle devam edecek gibi duruyor.